fbpx
Sportsure

Aktivitetsure og deres funktioner – og hvad skal jeg bruge dem til?

Pulsmåler, skridttæller, søvnanalyse og kalorietæller.Disse funktioner er nogle af de mest anvendte i et aktivitetsur. Men aktivitetsurets verden kan være en jungle.Nogle af urene er simple med få funktioner, hvorimod andre kan have så mange funktioner, at du allerede er forpustet inden du får valgt dig et ur.

Her får du et overblik over nogle af aktivitetsurenes mest anvendte funktioner – men listen er langt fra udtømmende.

                                     

Pulsmåler i aktivitetsuret

Hvad kan jeg bruge det til under træning?

Pulsmåler kan give dig en indikation om hvor meget du presser dig selv under din træning – uanset hvilken måde du træner på. Ofte deler man sin træning ind i forskellige pulszoner, når man træner med en pulsmåler, ex. Let, moderat, hård og maksimal. Den maksimale zone kan du ex. opnå ved hård intervaltræning, hvor en rolig gåtur vil høre til i den lette ende. 

Hvad kan jeg bruge det til i hverdagen?

Jamen, det er jo super fint at kunne måle sin puls til træning. Men hvad så når eller hvis jeg ikke træner? Er det så en ligegyldig funktion? NEJ! En pulsmåler i hverdagen giver god mening. 
Hvis du ex. har en hektisk dag på arbejde kan din puls være forhøjet. Hvis du har en høj puls i situationer, hvor den burde være lav, kan det være en indikator for at du har været, eller er, presset. Ved denne funktion kan du derfor danne dig et overblik over din puls i alle situationer, og måske blive mere opmærksom på hvordan du har det. 

Sådan måler uret din puls

De fleste aktivitetsure har en indbygget pulsmåler, som måler din puls ved håndleddet. Denne puls måles ved, at der sendes lys ind i armen, hvorefter blodbanen reflekterer lys tilbage, som uret så registrerer. 

                                      

 Skridttæller i aktivitetsuret

Hvad kan jeg bruge det til? 

Det anbefales at gå 10.000 skridt dagligt. Men hvor meget er 10.000 skridt egentligt? Dét kan skridttælleren hjælpe dig med at få en fornemmelse for! Hvis du går med aktivitetsuret dagligt, kan det måle hvor mange skridt du tager i løbet af en dag. Det kan endda også give dig en melding om, om du når dine skridtmål, eller ej, hvilket kan være en motivationsfaktor for nogen. Nogle aktivitetsure kan også give dig besked når du har været inaktiv for længe. 

Sådan tæller uret dine skridt

Skridtene måles ud fra bevægelse. Nogle aktivitetsure kan sågar måle om du går op ad bakke, ligeud eller nedad. Jep, det er sandt nok – og alt tæller jo i det store regnskab, ikk’? Det er klart, at jo mere data et aktivitetsur kan indsamle, jo mere præcist bliver dine aktiviteter målt. 

                                          

 Søvnanalyse i aktivitetsuret

Hvad kan jeg bruge det til? 

Som nævnt i et tidligere indlæg er kvaliteten og mængden af din søvn af stor betydning for din generelle trivsel og sundhed. Hvis du vælger et ur med denne funktion, så vil aktivitetsuret give dig en samlet rapport over, hvordan du har sovet og hvor længe. Efter nogle målinger kan du herefter danne dig et overblik over, om din søvnkvalitet- og mængde er god nok.  

Sådan fungerer søvnanalysen i et aktivitetsur

Aktivitetsurets måling af hvor mange timer du sover, er som regel baseret på, om du ligger stille – så hvis du ligger stille uden at sove, så tæller det også med. Målingen kan dog alligevel godt give en idé om hvor mange timer du spenderer i drømmeland, og sammenlignet med apps på mobilos, der gør det samme, så er uret altså langt mere præcist. Din søvnkvalitet bliver målt ud fra, hvor mange ganger du vender dig i løbet af natten. 

                                           

Kalorietæller i aktivitetsuret

Hvad kan jeg bruge det til? 

Funktionen fortæller hvor mange kalorier du har forbrændt på en dag eller under en træning. Det kan give dig en fornemmelse af hvor meget du rører dig, og om du træner hårdt nok – eller i hvert fald så hårdt som du tror. 

Sådan fungerer kalorietælleren i et aktivitetsur

Kalorieforbrændingen beregnes ud fra dit aktivitetsniveau, som pulsmåleren i uret giver besked om – og sammenholdt med vægt, køn, højde, alder osv. bliver det beregnet. 

                                 Øvrige funktioner i et aktivtetsur

Udover ovenstående funktioner kan nedenstående funktioner også findes i nogle aktivitetsure: 

  • Muligheden for at få notifikationer, der eksempelvis minder dig om at bevæge dig, eller hvis det er ved at være sengetid. 
  • Muligheden for at se opkald og SMS’er direkte på aktivitetsuret. 
  • Muligheden for at måle din fedt- og muskelmasse. Denne funktion hører sig dog ikke til i de mest almindelige aktivitetsure, men det er muligt i nogle ure. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial